Terugblik

Met beelden kun je manipuleren

Door: Ris van Overeem
Op 7 juni 2018 hadden wij een boeiende presentatie uit de wereld van NRC.

Zo stipte Jan Paul de illustere ontstaansgeschiedenis van de huidige NRC aan. Zo werd de eerste uitgave van Het Handelsblad in 1828 gekenmerkt door louter tekst. Pas later werden er foto’s toegevoegd en in de jaren ’90 verschenen de eerste kleurenfoto’s in de krant. Hetgeen veel boze brieven opleverde over het ordinaire gebruik van foto’s in de deftige NRC. Du moment verschijnen er maandelijks zo’n 3500 fotobeelden in de krant.

Fotokeuze
Beeld kan leidend zijn: “Size of moment”, aldus de befaamde fotograaf Henry Cartier-Bresson. Jan Paul nam ons mee langs diverse voorpaginavoorstellen en de uiteindelijke keuze voor een passend beeldgebruik.Ook het live in de beeldbank ‘meekijken’ was een eye-opener.

Trump
Jan Paul heeft een diepgravend onderzoek gedaan naar de wijze waarop Trump na zijn overwinning op diverse voorpagina’s van internationale kranten werd afgebeeld. Fotografen die Trump voor de lens hebben tonen hem bijvoorbeeld als iemand die instabiel en boos overkomt. Zo kan de pers met hun werk de beeldvorming beïnvloeden.

De lezing werd afgesloten met de vraag of we een kop en bijschrift konden bedenken bij een foto van Trump naast een grasmaaiend jongetje dat eerder dit jaar in een brief aan Trump gevraagd had of hij het gras van het Witte Huis mocht maaien. Tijdens het maaien was het jongetje zo geconcentreerd bezig dat hij niet stil bleef staan voor president Trump….

De uitkomsten waren hilarisch! We kunnen spreken van een geanimeerde borrel! Verfrissend om ook mensen van een andere vereniging te ontmoeten. Een ware kruisbestuiving!