Terugblik

Het Financieele Dagblad

Op 1 april 2019 bezochten wij een succesvol event infographics bij het Financieele Dagblad

Voor diegenen die bij dit event aanwezig waren: het was een dijk van een avond inspirerend en vol met een mix van meer dan 60 creatieve vakgenoten.   

Ris van Overeem van Welcom Amsterdam nam de openings keynote voor zijn rekening. Hij gaf een uitvoerige update over de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van de communicatievereniging door de jaren heen. Gert Gerrits, van onze samenwerkingspartner BNO (Beroepsvereniging voor Nederlandse Ontwerpers), voor dit event nam het stokje over en rondde af met een korte introductie over zijn vereniging. Vervolgens ging onder de bezielende leiding van Hans Spoelman (hoofd design FD), verdeeld over twee groepen de rondleiding door de redactiezaal van het FD van start. Aansluitend leidde Els Engel ( freelance visueel journalist, ontwerper en ontwikkelaar), ons door de wereld van de infographics. Waaruit onomstotelijk komt vast te staan hoe visuele communicatie complexe content verrijkt. 

Infographics zijn niet meer weg te denken uit de moderne geschreven media. Maar de infograhics, waar Els ons kennis mee liet maken zijn zoveel meer dan staafdiagrammetjes. Het is een ware kunstvorm, die verstijfde grafiekjes omzet tot soepele, interactieve beelden. De infographics vertellen een duidelijk verhaal, dat vaak niet in woorden is uit te drukken.

Els gaf voorbeelden uit eigen werk, die ons een kijkje gaven in de complexe wereld van de infographics. Het veelzijdige karakter van het Financieele Dagblad, een papieren en digitale krant , vraagt vaak om een meervoudige vorm van infografics. Maar ook redacteuren, journalisten en webdesigners hebben een aandeel in het eindproduct. Els’ werk beweegt zich langs alle nuances, van informatief tot esthetisch. Het heeft een krachtig vormend vermogen, waarmee zij niet zelden de voorpagina haalt.

Na de lezing was er gelegenheid om na te praten en te borrelen in Café Dauphine, een prachtige plek en zo fantastisch gelegen in het redactiegebouw van het Financieele Dagblad. Het was een bijzondere avond, ook als je, je realiseert dat veel redacties hun poorten hermetisch dichthouden. Maar bij Welcom Amsterdam gaan deuren open, die voor anderen gesloten blijven.

Monique Kooijmans (.nl) heeft onderstaande foto-impressie gefotografeerd.

Foto’s Monique Kooijmans