Terugblik

Het schouwspel van de Amerikaanse verkiezingen

Op donderdag 12 november gaf Amerikadeskundige Diederik Brink een inkijkje in de Amerikaanse Verkiezingen & campagnes

‘’Nederlanders weten ondertussen meer over hoe het Amerikaanse kiessysteem in elkaar zit dan hoe het politieke systeem in Nederland werkt.’’ Aldus Diederink Brink. Hij is Amerikadeskundige en heeft veel ervaring in zowel de Nederlandse politiek als de diplomatiek in Washington, Verenigde Staten. Hij analyseert de Amerikaanse politiek al jaren en volgde hierbij de Amerikaanse verkiezingen van 2020 dan ook op nauwe voet. Op donderdagavond 12 november kwam hij ons hier meer over vertellen, en resulteerde in een gezellige en leerzame avond.

Een langgerekte strijd

De avond begint met een korte analyse van de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Het duel tussen ex-vicepresident Joe Biden en president Donald Trump heeft de afgelopen weken gezorgd voor veel sensatie. Dit is vooral te danken aan Trump, die met zijn haast kinderlijke woedeaanvallen en twittertirades voor een menig aantal open monden heeft gezorgd. Plaatsvervangende schaamte, verbazing, boosheid en stress: een greep uit de emoties die Trump dagelijks veroorzaakte met zijn uitspraken in de media. Vanwege de Coronacrisis mochten Amerikanen al enkele dagen voor de verkiezingsdag op 3 november stemmen. Miljoenen stembiljetten werden dan ook per post opgestuurd en kwamen pas ná de verkiezingsdag aan. Het resultaat? Een vertraagde verkiezingsuitslag.

Terwijl de stemmen nog geteld werden, kondigde Trump al aan: ‘’It is a rigged election, stop the counting!’’. Volgens hem was er sprake van stembusfraude en moest er zo snel mogelijk gestopt worden met het tellen van de stemmen. Met deze uitspraak plaatste Trump zich recht tegenover de democratie. Toch gingen veel van zijn aanhangers de straten op in een poging een einde te maken aan het tellen van de stemmen en was er veel onrust op straat.

7 november was de verkiezingsuitslag er dan eindelijk: Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Volledig in stijl, weigerde Trump zijn nederlaag te accepteren en bleef hardnekkig volhouden dat hij de echte winnaar van de verkiezingen was. Volgens hem heeft hij enkel verloren van Biden omdat er met de stembiljetten gesjoemeld zou zijn. Opnieuw, geen uitspraken die je zou verwachten van een president van een democratisch land. We vragen ons af: hoe kan een president zulke uitspraken maken? En een vraag die daar niet ver vandaan ligt: waarom heeft Trump zoveel aanhangers? Volgens Diederik is Trump juist zo populair geworden vanwege zijn bizarre uitspraken, en worden zijn uitspraken niet altijd serieus genomen door zijn aanhangers.

De tweestrijd tussen de democraten en republikeinen is groot in Amerika, en mensen stemmen al generaties lang op dezelfde partij. Toch heeft Trump dit jaar een aantal republikeinse staten verloren aan Biden. Dit is deels te danken aan de coronacrisis, veel Amerikanen zijn niet tevreden met hoe Trump hierin heeft gehandeld. In oorspronkelijke republikeinse staten als Georgia en Pennsylvania ging de stem dan ook naar de democratische Biden. In de senaat en het Huis van Afgevaardigden ging het echter anders, hier hebben de republikeinen wél de meerderheid. Volgens Diederik komt dit omdat veel republikeinen dachten: ‘’Iedereen is beter dan Trump als president.’’ Hierdoor stemden zij in de presidentiële verkiezingen op Biden, maar in de senaat en Huis van Afgevaardigden op hun republikeinse partij.

Het effect van campagnes

Na de bespreking van de verkiezingsuitslag krijgen we een aantal campagnespotjes te zien. Opvallend is dat in bijna elke campagne het leger wordt gebruikt. Dit is te wijten aan het sterke gevoel van patriottisme dat bestaat in Amerika, zowel onder de democraten als de republikeinen. Amerikanen die gediend hebben in het leger, gevochten onder de vlag des vaderlands, krijgen in Amerika veel respect. Indien mogelijk maken kiesbare afgevaardigden en senatoren dan ook gebruik van hun persoonlijk verleden in militaire dienst.

De campagnes die we te zien krijgen zijn eigenlijk op te splitsen in twee categorieën: ontzettend zoet en geromantiseerd óf een aanval op de andere partij. Een voorbeeld is een campagne die gaat over twee kiesbare mannen voor het Huis van Afgevaardigden. De één wordt neergezet als een held die zijn vaderland heeft gediend door zijn verleden in militaire dienst, en bij de ander worden verhalen naar voren gehaald over toen hij vreemd ging op zijn vrouw en zijn huwelijk kapot maakte. De clip eindigt met de vraag: ‘’Who would you like to lead our country?’’ Een campagne als dit zou in Nederland niet in de smaak vallen, maar in Amerika werkt het goed. Doordat de verdeling tussen de democraten en republikeinen zo sterk aanwezig is in het land, kan een democratische campagne de republikeinen volledig belachelijk maken en vice versa.

Het afgelopen jaar was tumultueus en de Amerikaanse verkiezingen van 2020 leken nog heftiger dan normaal. Meer Amerikanen dan ooit tevoren lieten hun stem horen in de presidentiële verkiezingen. Toch was het tot het einde van de telling onzeker wie de verkiezingen zou winnen: Trump of Biden. Beide partijen hebben veel aanhang en de polarisatie tussen de democraten en republikeinen is bijna schrijnend. Is er een kans op een betere samenwerking in de toekomst? Volgens Diederik kan het, maar moet er nog wel een hoop gebeuren voordat het zover is. Tot die tijd blijft het voor ons Nederlanders een interessant schouwspel om aan te zien.