Terugblik

Buurthaven, baken van ontspanning in Noord

Op donderdag 24 juni bezochten we Buurthaven. Vrijplaats, groeiend tussen de bouwsels van de grootstedelijke plannenmakers

Langzaam ondergaande zon, heerlijk eten en drinken uitgestald op de houten tafel. Passanten op weg via de Willemsluis van en naar de pont kijken een beetje jaloers naar ons groepje, als we donderdagavond 24 juni genieten van de omgeving van Buurthaven, in afwachting van het verhaal over Buurthaven van Mischa Woutersen. Deze plek moet blijven, daar zijn we snel over eens. Gelukkig zijn we niet de enige!

Buurthaven heeft weer even lucht. De ontwikkeling van bebouwing is voorlopig van de baan en wordt steeds onwaarschijnlijker. De gemeente Amsterdam stelt het terrein nu tot eind 2022 beschikbaar voor de buurt. Buurthaven is sinds 2019 een plek waar bewoners en organisaties uit de buurt sociale initiatieven organiseren. Een oase van  rommelige rust. Wij waren er op een zonnige donderdagavond, waar Mischa Woutersen van Placemakers enthousiast vertelde over het project.

Gallische tafel als sociaal trefpunt
Bij Buurthaven coördineert Placemakers, bureau voor stadsactivatie. het programma en ondersteunt buurtbewoners bij ideeën en plannen. Het terrein aan de Willemsluis is lange tijd een bouwterrein geweest voor de Noord/Zuidlijn. Buurtbewoners zagen de potentie van het terrein en benaderden de gemeente. Die gaf onder voorwaarden toestemming voor activiteiten. Nu ontmoeten buurtbewoners elkaar aan de Gallische Tafel en genieten van de Soeptuin. Kinderen komen naar de Timmerwerkplaats en in de Hondenspeeltuin kunnen honden naar hartenlust met elkaar ravotten.  Daarnaast zijn er incidentele activiteiten en kun je er bijvoorbeeld je verjaardag vieren.

Wel activiteiten, geen publiciteit
Geen grootschalige publiciteit. Dat was een belangrijke beperking door de Corona maatregelen. Dat heeft de groei van Buurthaven wel geremd, denkt Mischa. Er mochten activiteiten in de buitenlucht worden georganiseerd, maar een advertentie in de krant of op grote schaal folders verspreiden mocht weer niet. Mischa vertelt dat er folders naar hun vaste contacten gingen, die ze weer verder verspreidden. Af en toe leidde dat tot een scheef gezicht als iemand de uitnodiging niet gezien had. Voor de bekendheid is het lastig dat  Buurthaven niet direct in het zicht ligt. Dat is tegelijkertijd ook de charme, het is een verborgen pareltje in Amsterdam-Noord. Dat roept de vraag op: voor wie is Buurthaven? Voor Noord? Bewoners rond het Centraal station zijn sneller op de Buurthaven dan in het Vondelpark. Voor alle liefhebbers van een rafelrandje is het een mooie plek. Buurthaven richt zich nu op buurtbewoners, maar iedereen is welkom. Als we over de Willemsluis kijken, zien we aan de overkant de nieuwbouwtorens verrijzen. Komen daar de toekomstige gebruikers van Buurthaven vandaan? Of toch uit de volkswijken ernaast?   Intussen gaat de zoektocht naar nieuwe initiatieven verder. Nu het weer kan,  is het idee voor een kleinschalige horecakiosk van een  buurtbewoner weer in beeld. Publiciteit voor de activiteiten via Facebook, website, posters en folders kunnen nu weer volop van start. De zomer kan beginnen!

Bewonersraad
Voor de gemeente is het belangrijk dat Buurthaven en de initiatieven ook daadwerkelijk  uit de omliggende buurten voortkomen en gewaardeerd worden. Uit de buurtbewoners is een bewonersraad samengesteld, die de initiatieven voor Buurthaven  bekijkt en goedkeurt. Ook onderhouden ze samen met Placemakers het contact met de gemeente. Buurthaven beheert het terrein niet, dat is de taak van de gemeente. Voor een gehavende boom na een storm of voor overlast gevende rondhangers gaat de melding naar de gemeente. Buurthaven is wel verantwoordelijk voor de activiteiten op Buurthaven.

Activiteiten
Blikvanger is de enorme ronde constructie, de Gallische tafel. Het is een grote ronde houten tafel met een houten onderframe. Boomstammen dienen als stoelen. Het hout is van Amsterdamse omgevallen bomen geleverd door Stadshout. Op deze plek kunnen mensen uit de buurt picknicken, een verjaardagsfeestje geven of rustig lezen. Het belangrijkste doel is om hier elkaar te ontmoeten. Ernaast ligt de soepgroentetuin, waar groente en kruiden verbouwd worden. Door samen te verbouwen, soeprecepten te bedenken en te eten worden sociale contacten tussen omwonenden gestimuleerd én de aandacht op gezond voedsel gelegd. Van de opbrengst van de tuin worden ook soeppakketten gemaakt, die ter plekke verkocht worden. Binnenkort start er een cursus om zelf  groente en fruit te leren verbouwen. Verder zijn er nog een hondenspeeltuin, waar honden vrijuit kunnen spelen. En een timmerwerkplaats voor kinderen, waar ze zelf leren bouwen met gebruikt hout, spijkers en hamers. Het is ook een plek voor eenmalige evenementen of gewoon om een verjaardag te vieren. Bij helder weer gratis mooie zonsondergang.