Terugblik

Ben jij een leider of een helper: een introductie over het enneagram

Op donderdag 7 november 2021 gaf Pauline Mulder ons inzicht in het Enneagram model

Inzicht krijgen in je eigen drijfveren en valkuilen én die van anderen; daar draaide het vanavond om bij de workshop van Pauline Mulder over het enneagram. Een model met negen types, variërend van de ‘bereiker’ tot de ‘enthousiasteling’ en van de ‘loyalist’ tot de ’leider’.

 

We bevinden ons met een man of vijftien in een zaaltje achterin café De Prael, een biercafé met een sociaal hart. Een warme plek om eens wat beter naar onze eigen ‘ik’ te kijken en naar waar bepaalde gedragingen vandaan komen. Daar komen we helaas maar zelden aan toe door de drukte van alledag. Pauline Mulder, communicatiedeskundige en sinds een paar jaar ook trainer en coach, begint haar verhaal met de uitleg over wat het enneagram is. Een model met negen persoonlijkheidstypes die met elkaar verbonden zijn. In ontspannen toestand en situaties van stress verandert je type naar een van de anderen. Het enneagram gaat ervan uit dat wij in onze jongste jeugd een methode hebben aangenomen om ons veilig te kunnen voelen. Hebben kinderen ouders die er weinig zijn? Dan gaan ze vaak extreem lief doen om gezien te worden, om maar een voorbeeld te noemen. Dit zijn de drijfveren die ons toen al diep van binnen gevormd hebben, en die ons nog steeds vormen, tot op de dag van vandaag.

 

We lopen tijdens de workshop alle negen types langs; wat is de drijfveer van type 1, de perfectionist? Welk verleidend gedrag vertoont hij en welke emotie toont hij bij voorkeur niet? Wat is zijn afweermechanisme? Bij ieder type doen we een korte oefening om de gevoelens van het type beter te begrijpen. De groep doet enthousiast mee, ook al vragen de oefeningen ons soms flink uit onze comfortzone te stappen. Wanneer we als ‘leiders’ door de ruimte moeten stappen bijvoorbeeld. Of tijdens een oefening waarbij twee deelnemers met elkaar in zelfbedachte taal moeten praten en de derde daar bij zit zonder zich erin te kunnen of mogen mengen. We doen de oefeningen in wisselende samenstellingen, en dat is leuk want zo leer je de andere deelnemers meteen een beetje kennen. Tijdens de pauze halen we een lekker speciaalbiertje aan de bar en komt natúúrlijk de vraag ‘Weet jij al welk type je bent?’ voorbij. Gezien de reacties zitten we met een gezelschap vól perfectionisten en met betrekkelijk weinig leiders en onderzoekers. Maar het tweede deel van de workshop brengt daar toch nog verandering in; er blijken plots een paar helpers tussen ons te zitten, een loyalist en een onderzoeker. Blijken we toch ineens een bijzonder divers gezelschap te zijn!

 

Wie zich écht wil verdiepen in zijn of haar type, kan er boeken over lezen of vervolgtrainingen over volgen. Maar deze workshop biedt zonder meer een hele fijne basis voor denkstof. En een waanzinnig interessant gespreksonderwerp. Want het kan geen kwaad om af en toe even de tijd te nemen voor jezelf en voor de reden dat je op situaties reageert zoals je dat doet. Er valt nog zo veel over jezelf te leren. En hoe fijn zal het zijn als je je valkuilen leert herkennen zodat je er niet keer op keer intuint?! Ik ben er na deze avond nog niet uit welk type ik ben, maar ben me wel bewuster geworden van mijn valkuilen en drijfveren. En ga zeker nog zo’n boek openslaan.

 

Workshop Het Enneagram door Pauline Mulder: pauline@mooimens.nu